kkv

Grafikverkstan 40 år, 2015

Grafikverkstaden har sedan starten 1975 funnits på tre ställen. Första verkstaden låg i gamla flickskolan på Syskonhamnsgatan, men flyttades redan efter två år till gamla Kronobränneriet vid Nissan, där Fria Målarskolan huserade. Initiativtagare var Thomas Frisk och medlemmar från början var bl.a. Hardy Stridh, Olle Agnell, Aimo Antero Olsson och Lennart Schröder.

När sedan Folkparken förvandlades till Kulturhus blev den före detta restaurangen på övervåningen en stor och rymlig grafikverkstad. Dessa generösa utrymmen inspirerade till fler tekniker som riston, foto, screen, litografi. Att arbeta med litografi blev möjligt då föreningen fick överta Ingvar Adamssons litopress, som tidigare stått i ABF:s lokaler i våningen under.

För de konstnärer i Halmstad som arbetat med grafik har verkstaden haft stor betydelse vid tryckning av stora upplagor bl.a. till konstföreningar. Många grafikkurser för konstnärer och andra intresserade har arrangerats i denna verkstad under åren, med bl.a. Thomas Frisk, Kätie Nilsson, Noah Ljungberg, Maria Berta och Kajsa Samuelsson som kursledare. Fria Målarskolan har regelbundet haft kurser med sin lärare Nette Johansson.

2013 flyttades verkstaden ännu en gång till två mindre lokaler i Kulturhuset. En ateljé på andra våningen och en lokal i källaren för etsning, tryckning, screen och foto. 2015 har alltså verkstaden funnits i hela 40.

Haverdal 31 mars 2015
Thomas Frisk

I Foto: Veronica Lindahl

I början av november 2018 gick flytten från Kulturhuset i Folkparken till lokaler i anslutning till det nya kulturhuset på söder. Under 2019 iordningställdes de större och mer ändamålsenliga lokalerna och antal verkstäder och medlemmar ökades.